Hulp nodig of vragen?

U kunt Arjanne op werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 9:00 tot 18:00 uur bereiken via onderstaande telefoonnummer.

06-20419125 Arjanne Bredemeijer

Traumaopstellingen

Onderwijs in traumaopstellingen. Geschikt voor coaches, hulpverleners, ouders met adoptiekinderen

Traumaopstellingen

Wat zijn “overgenomen trauma’s”
Trauma’s kunnen soms generaties lang doorwerken. Angst en paniek kunnen zich zomaar voordoen in een mensenleven, zonder dat er een duidelijk aanwijsbare reden is. De persoon in kwestie kan het niet begrijpen en probeert er alles aan te doen het leven weer onder controle te krijgen. Dat de oorzaak soms een of twee generaties terug ligt , snapt men niet. Hoe werkt dit dan?

Iemand met een onverwerkt trauma ( oorlog, mishandeling, incest etc) houdt andere mensen op afstand. Om te overleven en zijn pijn er onder te houden, kan hij zich niet of nauwelijks verbinden met andere mensen en heeft vaak onverwachte emotionele uitvallen. Als je bijv te dicht bij deze personen in de buurt komt, schrikt zo’n iemand en je krijgt onbegrijpelijke reacties.

Wat is het gevolg
Vooral een kind denkt dan; doe ik iets fout? Wat moet ik doen om pappa blij te maken etc. Het zijn echter paniek reacties die niets met jou te maken hebben.

Door traumatische ervaringen in je familie, kan het zijn dat je als volgend generatie extreem op je hoede bent, je niet durft te uiten en naar binnen gekeerd bent. Of als je iets wilt ondernemen er opeens een paniek reactie is, een soort innerlijke stem die je waarschuwt: “pas op, wees op je hoede en je houdt je adem in alsof er een groot gevaar op je af komt”.

De interne beelden die hierbij horen kunnen generaties lang voortduren. Dus kort gezegd; jij hebt niet in het jappenkamp gezeten, bijna doodgehongerd, maar kan je wel als zodanig gedragen.

Wat zijn traumaopstellingen
Hoe kan je nu uitzoeken of angsten, panieken, agressie bij jou horen of bij iets of iemand uit jouw generatie van vaders of moeders kant? Wat is overgenomen gedrag/overdraagbare trauma’s en wat is van jezelf.

In een traumaopstelling vraag je een persoon of hij in een rol wil gaan staan die jouw probleem/angst/ woede/ vertolkt. Samen met de therapeut gaan we zoeken hoe jij je tot dit probleem verhoudt en jij gaat daar staan waar jij denkt dat goed is. We kunnen daarna ook nog personen neerzetten die bijv. voor je vader of moeder staan en we gaan zien waar de werkelijke oorzaken liggen.

Je krijgt op deze wijze inzichten waar jij in verstrikt ben geraakt en hoe jij je daar uit los kan maken.

Wat het oplevert. Door dergelijke stappen in een traumaopstelling te maken, kun je de volgende keer in situaties in het dagelijks leven kiezen om andere wegen te nemen. En niet vanuit de angsten van de generaties te reageren

Wanneer zou ’t kunnen helpen

  • heb je de ervaring dat je steeds weer in bepaalde patronen vastloopt
  • voel je je vaak onbegrepen
  • heb je de neiging jezelf te isoleren
  • voel je je soms overspoeld door gebeurtenissen
  • vind je het leven zinloos
  • voel je je chronisch moe of burned out
  • pieker je veel zonder tot daden te komen
  • ben je extreem sensitief of hyperactief
  • ben je schrikachtig of paniekerig
  • schiet je te snel in stemmingswisselingen
  • of zijn er andere reacties waar je “te” voor zet, te” emotioneel, “te” geraakt, “te” boos
  • of wil je eerst een keer de kat uit de boom kijken

Iedere laatste zaterdag van de maand wordt in de praktijk te Lelystad een workshop familie- en traumaopstellingen gegeven. Klik hier voor meer informatie